Обитатели на центъра за временно настаняване във „Военна рампа" отказаха да бъдат изпратени в Харманли

Сирийски бежанци в София се разбунтуваха. Обитатели на центъра за временно настаняване в квартал „Военна рампа” отказаха да бъдат изпратени в Харманли. Те заплашиха, че ще обявят гладна стачка и дори може да посегнат на децата си, ако бъдат принудени да заминат. 

 

Сирийските бежанци, повечето от които са с получен вече законен статут у нас, се събрах по обед край бариерата на центъра за временно настаняване заедно с децата си. Въпреки че са подписали декларации, че са съгласни да отпътуват за Харманли, вече отказват да го направят. 

 

Комендантът на центъра във „Военна рампа” Пепи Джуренов прави всичко възможно напрежението да не ескалира.

 

„Те много добре знаят, че нямат право и не би следвало да живеят тук. Но просто не искат да отидат в Харманли и това е”, заяви Пепи Джуренов.  

 

Заплахите на сирийските бежанци са били наистина зловещи, твърдят от ръководството на Агенцията по бежанците.

 

„Получихме сигнал, че те категорично отказват да бъдат транзитирани и щели да предприемат някакви действия спрямо децата си. Съгласно българския наказателен кодекс, опита за убийство на собствените си деца е престъпление”, заяви д-р Николай Чирпанлиев от Държавната агенция за бежанците. 

 

Той алармира и за още един проблем.

 

„Вчера Германия ни предупреди, че ще ни върне 3 000 бежанци със статути, като започва това от следващата седмица”, обясни Чирпанлиев. 

 

Три дни няма да има нови опити сирийските бежанци, преимуществено кюрди, да бъдат пратени в Харманли, а на тяхно място да бъдат докарани техни сънародници с неустановен статут, успокоиха от Агенцията.