До момента няма информация за български граждани, които са пътували в Боинга

Малайзийски пътнически самолет Боинг 777 с 280 пътници и 15-членен екипаж се разби на територията на Украйна, недалеч от руската граница. Всички на борда са загинали. Самолетът изпълнявал курс по линията Амстердам - Куала Лумпур. 

Още по темата

 

"Самолетът е летял на 10 000 м височина. Преди няколко часа се появи информация, че разузнавателните служби на САЩ имат данни, че самолетът вероятно е свален от ракета. До момента има информация от два радара”, разказа за „Здравей, България” международният редактор на Нова телевизия Александрина Аврамова. 

 

Според СNN, които цитират анонимен високопоставен американски правителствен служител, се вижда ракета, която е изстреляна от земята, тоест става въпрос за ракета земя-въздух. На другия радар твърдят, че има топлинна индикация от ракетата. Предстои да се проучват още източници.

 

Последната информация е, че и двете черни кутии са открити. Едната е тази, която записва техническите параметри на самолета.  Другата е тази, която записва разговорите между пилота и контролната кула. Самолетът не е подал никакъв сигнал за бедствие, съобщи малайзийският министър на транспорта.

 

"Версиите са много, една от които е атентат. Другата е повреда. Проблемът е в това, че самолетът падна в район, в който има военен конфликт и двете страни взаимно се обвиняват, че е свален. Позицията на САЩ е, че Украйна нито има възможностите, нито мотива в този район да сваля пътнически самолет. Затова по-голямата вина се хвърля върху руските сепаратисти”, коментира Александрина Аврамова. 

 

До момента е съобщена националността на една голяма част от пътниците. Най-много са холандски граждани. Има американци, британци, германци, белгийци. До момента няма информация за български граждани, които са пътували в този самолет.