САЩ ще предложат всякакъв вид помощ, за да бъде установено какво се е случило и защо, отвърна Обама

Още по темата

Катастрофата с малайзийския самолет в Украйна стана повод за размяна на остри реплики между Москва и Киев. И двете страни се обвиняват взаимно за това кой носи отговорност за трагедията. Достъпът до мястото на катастрофата остава силно затруднено, а пътят от Донецк се контролира от проруски бунтовници. 

 

С минута мълчание руският президент Владимир Путин почете паметта на загиналите в малайзийския самолет. Това обаче не му попречи отново да обвини Украйна, като заяви, че отговорност носи държавата, над чиято територия се е случила тази ужасяваща трагедия. 

 

„Искам да подчертая, че тази трагедия нямаше да се случи, ако в този район имаше мир и във всеки случай военните действия не бяха възобновени в Югоизточна Украйна”, каза Путин. 

 

Той и американския президент Барак Обама имали планиран телефонен разговор за ситуацията в Украйна, когато постъпила информация за катастрофата. На украинските власти Обама е обещал помощ в разследването. 

 

„Наредих на екипа си по национална сигурност да поддържа контакт с украинското правителство. Съединените щати ще предложат всякакъв вид помощ, за да бъде установено какво се е случило и защо”, заяви Обама.

 

Задочната размяна на реплики между Москва и Киев продължава. В телевизионно обръщение украинският президент Петро Порошенко заяви, че терористичният акт срещу пътнически самолет е предизвикателство пред целия свят.

 

„Тази трагедия доказа отново, че тероризмът не е само локален, но глобален проблем. Руската агресия срещу Украйна е не само проблем, но и заплаха за европейската и глобалната сигурност”, подчерта Порошенко.

 

Премиерът на Украйна обвини проруските сепаратистиВ Киев обвиненията бяха насочени в другата посока. Премиерът обвини проруските сепаратисти, че са свалили самолета. И посочи руското правителство, като техен помощник.

 

"Призоваваме нашите международни партньори да свикат заседание на Съвета за сигурност на ООН и да направят всичко възможно да бъде спряна тази война. Война срещу Украйна, срещу Европа и след като тези терористи свалиха малайзийския самолет, война срещу света. Всеки, който поддържа тези терористи, трябва да понесе своята отговорност. Включително Руската Федерация и режимът в Русия”, каза Арсений Яценюк, министър-председател на Украйна.  

 

 

Държавни и правителствени лидери изказват съболезнованията си за трагедията с пътническия самолет. Днес и Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно, за да обсъди катастрофата с малайзийския Боинг.