НАТО и ЕС искат бързо и пълно разследване на катастрофата в Украйна

НАТО и Европейският съюз призовават за бързо и пълно международно разследване на трагедията с малайзийския самолет в Източна Украйна. Европейската комисия, Съветът на ЕС и НАТО настояха още снощи разследването на катастрофата да не бъде затруднявано и да бъде извършено с участието на международни специалисти.

Още по темата

 

Всички международни институции в Брюксел заявиха, че са в шок от трагедията, довела до смъртта на близо 300 души от полета на „Малайзийските авиолинии”. Общо е мнението, че това е поредното ярко доказателство за нуждата от неотложното прекратяване на украинския конфликт. Европейските политици настояват за началото на мирни преговори между Русия и Украйна.

 

Както европейските институции, така и НАТО поиска прозрачно международно следствие и изправянето на виновниците пред съда. Генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен призова всичко това да се случи незабавно.

 

Много са неяснотите за обстоятелствата около катастрофата, но нестабилността в региона, причинена от подкрепяните от Русия отцепници, създава все по-опасна обстановка, заявява той.

 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц разпространи изявление, в което настоя Европа да осигури експерти за разследването на катастрофата.

 

България е сред държавите, над които от днес прелитат транзитно с 15% повече самолети заради промяната на маршрута на полетите в района на снощната катастрофа. Това са данни на експертни източници от Брюксел. Те уточниха, че снощи самолетът на „Малайзийските авиолинии” е летял с едва 300 метра над минималната безопасна височина в района. От днес цялото въздушно пространство над Източна Украйна е закрито.

 

Информация: Николай Желязков, кореспондент на БТА в Брюксел.