Общината готви глоба за онези, които хранят животните

200 лева глоба за хранене на улични животни – до тази мярка се стигна, след като градовете у нас се изправиха пред нов проблем. След бездомните кучета, хората са атакувани от уличните котки.

 

В Пловдив те са над 10 000, сочат данни на скорошно преброяване. Така се стигна и до драконовската мярка на местната власт.

 

Уличните котки се превърнаха в истинска напаст за Пловдив. Най-много са те в район“Южен“ – 5 хиляди. Много хора ги хранят- от съжаление или защото ги обичат. Това обаче често е повод за междусъседски скандали. Тези, които съседите сочат, че хранят уличните котки отричат.

 

Около блоковете в Пловдив често се срещат оставени кутии с храна и вода за котките. Колкото и да са мили, уличните животни са преносители на зарази. Освен бълхи, котките носят  туларемия, бяс или тетанус.

 

Оказа се, че местната власт вече подготвя наредба, с която забранява храненето на уличните котки, за да намали размножаването им. „В нашата наредба са залегнали санкции, които са в размер от 100 до 200 лева за първо нарушение и от 250 до 500 лева за второ нарушение”, каза Стефан Шилев, главен еколог на Община - Пловдив.

 

Според гражданите глобите няма да намалят популацията на уличните котки. Решението на проблема е да има приют за тях.

 

Приютът за котки би струвал поне 1 млн. лева на общината, пари които на този етап не може да отдели. За това безплатно предлага котки за осиновяване в чужбина.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев