Участниците от 10 държави в ЕС искат нова евродиректива за прозрачност и независимост на медиите

Участници във флашмоб ще се явят днес пред парламента, опаковани във вестници... Не като нова модна линия в юлската политическа жега, а като израз на протест срещу случващото се в медиите, обясни в „Събуди се” Лилия Рангелова.

 

Вестниците са залепени във формата на усмирителна риза като символ от една страна на ограниченията, налагани от медиите над гражданите, като потребители на информация, и от друга на ограниченията, които се налагат на самите медии.

 

„Разчитаме на здравата част на обществото, която вече е осъзнала, че има антитела, да се бори, да се справи с тези процеси. Надяваме се точно тези хора да ни подкрепят, както и всички, които мислят, че са засегнати по някакъв начин от това, което се случва в сектора на медиите”, обясни Лилия.

 

Десет европейски държави се борят за нова евродиректива, която да наложи прозрачност и независимост на медиите, да ограничи намесата на медийни собственици в политиката и да скъса връзката медии-бизнес-политика. За целта са необходими 1 млн. подписа, които се събират онлайна на сайта www.mediainitiative.eu.

 

Флашмобът започва в 12 часа пред Народното събрание. Подробности ще научите от видеото.