Бюджетът, банката и самолетът – чуйте повече по горещите теми от последните дни

Събитията от една „луда” седмица коментираха в студиото на „Събуди се” Бетина Жотева, Александър Кашъмов, Александър Симов и Владимир Йончев. Седмица, в която БСП се отказа от собственото си правителството покрай актуализацията на бюджета, казусът КТБ изглежда влиза в законова рамка, а на фона на всичко това нарастват очакванията за оставка на кабинета „Орешарски” другата седмица. Светът пък бе затрупан с безброй версии за трагедията с малайзийския самолет в Украйна, истината за чиято съдба е на път да потъне в залповете на пропагандната война.

Още по темата

 

Не очаквам оставката да отпуши напрежението в България. То може да бъде свалено само чрез избори, а дори това не е сигурно. Страната в момента е влязла в ситуация, в която постоянно стават налудничави неща. За съжаление това започва да се превръща в хронично заболяване, разкри го особено случаят около КТБ”, коментира журналистът Александър Симов.

 

„Ако БНБ се бяха държали адекватно и последователно през последния месец, може би нямаше да е такъв хаос”, добави Бетина Жотева. „Ако погледнем в хронология посланията, които се излъчваха от централната банка, те са толкова непоследователни, объркващи. Те успяха да внесат цялото напрежение сред хората”.

 

Идеята „активите - за едни хора, а пасивите ни ги подаряват на нас” очевидно е напълно абсурдна в едно нормално общество, тъй като рискът е за инвеститора, отбеляза адвокат Александър Кашъмов. „Обикновено законът ясно е разписал какво се прави в такива случаи. Проблемът е, че политиците предпочитат да говорят онова, което желаят, самите те не са фиксирани върху закона, а обществото не е достатъчно мощно, като съзнание, за да ги накара от самото начало те да говорят в очертания ред”, поясни юристът.  

 

Администратор, който може да прави избори, трябва да оглави служебното правителство, смята Владимир Йончев. Всички проблеми ще изглеждат като бели кахъри, ако бъдат поставени под съмнение изборите, убеден е журналистът.

 

Целия разговор по темите на отминалата седмица можете да проследите във видеото.