С тях хората ще могат да закупят мебели и бяла техника

Месец след потопа във Варна, Добрич и Велико Търново, събраните средства от кампанията "Заедно в бедствието" предстои да бъдат разпределени. Първи помощ, под формата на ваучери, ще получат пострадалите в района на Велико Търново. С тях хората ще могат да закупят мебели и бяла техника.

 

Общо събраната помощ в кампанията "Заедно в бедствието" възлиза на близо 1 милион лева. Това са над 700 хиляди есемеса и около 300 хиляди лева директни дарения от общо 1300 дарители.

 

Досега от сметката на кампанията са похарчени 50 хиляди лева за оборудване на доброволците, които се включиха в подпомагането на пострадалите във Варна, Добрич и Велико Търново. 

 

Община Велико Търново първа е успяла да опише подробно кой от какво има нужда. При наводненията там са унищожени над 50 хладилника, 60 перални и близо 50 печки. Пороите са отнесли още близо 70 легла и около 30 спални. Александър от Килифарево е загубил 2 телевизора и пералня. Трябва да укрепи и дувара край къщата си, който ще го пази от водата занапред.

 

Описание на пострадалото имущество се очаква и от Варна и Добрич. Там щетите са по-сериозни, което усложнява описването. 

 

До дни предстои среща на Българския дарителски форум и Червения кръст. Ще се реши каква помощ да получат пострадалите във Варна и Добрич - ваучери или директно парични средства