Жителите на "Лозенец" се вдигнаха на бунт срещу решението да бъдат съборени общо 55 незаконни къщи

Сблъсъци избухнаха между жандармерия и жителите на ромски квартал в Стара Загора. В "Лозенец" ще бъдат съборени общо 55 незаконни къщи. Със заповед на кмета на общината Живко Тодоров акцията за принудителното им премахване започна в 7:30 часа.

 

Собствениците на постройките са били уведомени в законните срокове с актове и заповеди на общината. В махалата се стигна до напрежение и сблъсъци между местните жители и жандармерията.

 

Двама души са арестувани, защото са хвърляли керемиди и камъни от покрива на една от къщите. 

 


Събаряне на ромския квартал в Стара ЗагораХората са категорични, че няма да позволят събарянето на нито една от къщите, като дори заплашват със самоубийства.

 

Акцията вече беше отложена веднъж през май поради отказ на полицията да осигури надеждна охрана и ред по време на събарянето на къщите. Близо 1000 служители на жандармерията са на място в ромската махала. На мястото има няколко пожарни автомобила и линейки.

 

„Ще гледаме да съборим колкото може повече, за да не държим много време полицията”, заяви кметът Живко Тодоров. 

 

По думите му само една жена е потърсила помощ от общината. 

 

Арестуваха двама души след сблъсъците в ”Лозенец”„Издадохме заповед да бъде настанена в общинско жилище, но сега се отказа. Никой не е заявил също, че иска да си купи право на строеж. Ако искат да бъдат настанени някъде, трябва да подадат документи” , обясни кметът.

 

От 07:00 часа на място е и представител на „Закрила на детето". Според него децата не са застрашени, защото са със своите родители. Готови са обаче да помогнат за настаняването на децата при близки и роднини или в институции. 

 

Кадри от сблъсъците в Стара Загора гледайте във видеата.