Хората от ромската махала в Стара Загора признават, че постройките им са незаконни, но няма къде да отидат

Сблъсъци и напрежение избухнаха между жандармерия и жителите на ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора, след като тази сутрин багери започнаха събарянето на незаконни къщи. Ромите бяха изтласкани зад плътен кордон.

 

Със заповед на кмета на общината Живко Тодоров трябваше да бъдат съборени общо 55 незаконни къщи в квартала. Собствениците а постройките са били уведомени в законните срокове с актове и заповеди на общината. Акцията вече беше отложена веднъж през май поради отказ на полицията да осигури надеждна охрана и ред по време на събарянето на къщите.

 

Ромите остават при разрушените им домовеПървите къщи бяха разрушени малко след седем сутринта, след което се стигна до напрежение между роми и жандармеристи. Хората от ромската махала признават, че къщите им са незаконни, но казват, че няма къде да отидат.

 

След като багерите разрушиха около пет от незаконните постройки, напрежението в махалата ескалира. Ромите се въоръжиха с камъни и керемиди и започнаха да обстрелват полицията. Минути по-късно двама от тях бяха изведени от махалата.

 

На място имаше и служители от Агенцията за социално подпомагане. Според тях децата, които ще останат без дом, не са в риск, защото са с техните родители. Кметът обясни, че ромите не са пожелали да бъдат настанени в общински жилища и затова не са картотекирани. Но ако все пак се наложи, крайнонуждаещите се ще получат временен дом.