Срещу действията н Русия остро се изказа и българският президент

Западът продължава да настоява Русия да окаже натиск върху проруските сепаратисти, за да се осигури пълен достъп на международните експерти до мястото на катастрофата. Сериозни предупреждения бяха отправени към Москва за пореден пакет от санкции. Срещу действията н Русия остро се изказа и българският президент. 
 
Росен Плевнелиев заяви, че в този исторически момент Европа трябва да бъде единна. 
 
„Ние виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокациите си срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна. Аз не бих нарекъл хората в Донбас и в Донецк опълченци. Това са сепаратисти и това са хора, които използват, за съжаление, и дори и бих казал терористични методи срещу едно мирно население”, посочи българският държавен глава.

Още по темата

 
Британският премиер Дейвид Камерън предупреди руския президент Владимир Путин, че ЕС е готов да наложи още по-строги санкции на Русия. Според него проруските сепаратисти са отговорни за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии. Камерън изрази надежда, че Русия ще направи всичко необходимо, за да разрешат проруските опълченци достъп до мястото на самолетната катастрофа. Той настоя също така да бъде спрян преносът на оръжие и войски през границата и да бъде прекратена подкрепата за бунтовниците.
 
От своя страна, руският президент отново хвърли вината за катастрофата на малайзийския самолет върху украинските власти.
 
„Можем да заявим с увереност, че ако на 28-ми юни не бяха подновени бойните действия в източната част на Украйна, то и тази трагедия със сигурност нямаше да се случи”, заяви Владимир Путин.
 
Украинският президент Петро Порошенко разпореди междувременно на правителствените сили да прекъснат операциите в радиус от 40 километра около мястото на трагедията. Той призова още в Украйна да бъде изпратена полицейска мисия на ООН.
 
Три явни престъпления бяха извършени. Първото е терористична атака, извършена с руско оръжие от руски терористи и руски наемници. Второто престъпление - аз не мога да гледам спокойно как терористи се отнасят с телата на загиналите. Трето, унищожаването на доказателства е абсолютно неприемливо”, категоричен бе Порошенко.
 
Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Украйна е готова да предостави на международните партньори координацията на разследването на катастрофата на малайзийския пътнически самолет. 
 
Повече гледайте във видеото.