Много от хората ще нощуват при останките от домовете си

Сблъсъци и арести придружиха събарянето на незаконни къщи в Стара Загора. Има и ранени полицаи. 
 
Жандармерията пристигна още в седем сутринта в ромския квартал „Лозенец”. Хората не успяха да спрат багерите и да опазят къщите си, за които признават, че са незаконни. Жена обаче отбеляза, че през 95-а, когато постройките били вдигнати, кметът не бил казал нищо против това. Хората от махалата твърдят, че и настоящият кмет доскоро не ги е спирал, а напротив - обещавал е да ги узакони. Също така давал олио, кокошки, включително и пари на ромите, за да ги купува. От своя страна, кметът на Стара Загора отрече всички това.

Още по темата

 
След като багерите разрушиха около пет от незаконните постройки, напрежението в махалата ескалира. Жителите й се въоръжиха с камъни и керемиди и започнаха да обстрелват полицията. Минути по-късно двама от тях бяха изведени от махалата.
 
Няколко часа по-късно някои от хората, останали без дом, не знаеха къде ще отидат. Някои от тях заявиха, че ще нощуват при останките на предишните им домове.
 
Незаконните постройки са общо 55 на брой. Днес бяха съборени половината, а утре ще бъдат съборени и останалите. Районът, в който се намират те, е заобиколен от борова гора. Снимки свидетелстват, че в сравнение с 2004 г., през 2013 г. площта на гората е намаляла значително, защото е била изсичана.     
 
Повече гледайте във видеото.