Цифрите показват, че броят на туристите е почти без промяна спрямо този през миналата година

След горещия и слънчев ден, на който се порадвахме днес, от 22-ри юли пак ни чакат облаци и валежи. Капризите на времето обаче породиха въпроса как те се отразяват на туристическия сезон у нас. 
 
Спорно е обаче дали лошото време, или лошата вътрешна и външнополитическа обстановка дава по-голямо отражение. 
 
Цифрите показват, че броят на туристите е почти без промяна спрямо този през миналата година. В България - около 3,3 млн. души почиват на море и планина. Около 660 хиляди българи ще пътуват до Гърция за периода май - септември, а над 730 хиляди са избрали Турция за лятната си почивка. 

Още по темата

 
Навън обаче българите ще изхарчат повече. Общо в Гърция и Турция ще оставят около 890 млн. лева, докато у нас, където броят на почиващите българи е над два пъти повече, ще останат около 890 млн. лева. Броят на туристите е без промяна, но те все по-малко отварят кесията си
 
Само към днешна дата запълването по българското Черноморие е близо 90%, а в края на другата седмица на някои места се очаква пълна заетост. От бранша обаче очакват приходите да са с над 20% по-малко, отколкото миналата година, защото освен българите и чужденците харчат по-малко. 
 
„Рязко намаляването на обменния курс между еврото и рублата с близо 40% обезценяване на рублата направи това, че руснаците сега ползват най-ниските по цена пакети, намалили са оборотите в магазините и голямата част от тях идват за посещение на „втори дом”, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.
 
По-малките обороти обаче не са свързани с по-ниски цени, твърдят самите туристи. 
 
И туристите, и хората от бранша казват, че когато си на морето, лошото време никога не е толкова лошо, колкото в града. 
 
Истинския туристически пик се очаква в началото на август.