Тленните останки ще бъдат предадени на Холандия

Влакова композиция с тленните останки на загиналите при самолетната катастрофа в Източна Украйна пристигна в Харков. Телата трябва да бъдат предадени на холандски представители, след като по-рано днес черните кутии от разбилия се Боинг 777 бяха предоставени на малайзийски експерти от проруските сепаратисти, които ги намериха.

Още по темата

 

Вчера украинските власти обявиха, че издирването на жертвите на трагичния инцидент е преустановено. Досега са намерени 282 тела, въпреки че на борда на полет MH17 е имало 298 души, включително 15-членен екипаж.

 

От Харков, който е под контрола на властите в Киев, телата ще бъдат транспортирани по въздух до Амстердам, където ще бъдат идентифицирани, след което ще ги предадат на семействата им чрез представителствата на съответните страни. Най-много сред загиналите са холандски граждани.

 

В понеделник Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за трагедията в Украйна, която призова за осигуряване на свободен достъп до мястото на авиокатастрофата. Документът бе гласуван единодушно, с подкрепата и на Русия.

 

Днес Москва изрази готовност да помогне в разследването, включително като изпрати свои експерти. Руските власти настояват в установяването на обстоятелствата да се включи активно Международната организация за гражданска авиация.