Външните министри отложиха разширяването на списъка със санкционирани лица

Еврокомисията ще се заеме в близките дни с работа по въвеждането на санкции срещу отбранителния сектор на Русия. Мерките ще включват и оръжейно ембарго, издаде в Туитър австрийският външен министър Себастиян Кунц.

 

Твърдението на Кунц получи потвърждение и от други източници от ЕС, съобщава Франс прес.

 

По-рано днес външните министри на Съюза отложиха за четвъртък решението за нови санкции по отношение на Русия заради кризата в Украйна, която се изостри допълнително заради предполагаемото сваляне на малайзийския самолет.

 

Предварителните очаквания бяха днес да бъде разширен списъкът със санкционираните руски физически и юридически лица. Дипломатически източник разкри пред Ройтерс обаче, че Европейската комисия ще предложи новите имена да бъдат обсъдени в четвъртък.

 

Междувременно Европейският съюз реши да създаде цивилна мисия, която да окаже съдействие на украинските власти в реформирането на техните сили за сигурност. Предстои да бъдат уточнени оперативните й параметри, а вече се знае, че първоначално мандатът й ще бъде двегодишен.

 

Мисията ще бъде базирана в Киев и ще получи финансиране в размер на 2,68 млн. евро. Първата й задача ще бъде да помогне за разработването на стратегия в сферата на сигурността и да извърши реформи в координация с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.