Вторият ден на акцията премина без напрежение

Всичките 55 незакони постройки в старозагорския квартал „Лозенец” вече са съборени. За разлика от вчера, вторият ден на акцията премина спокойно и без напрежение. Без ексцесии започна и продължи докрай днешното събаряне на последните 20 незаконни постройки в парк „Борова гора”. Вместо с барикади, тази сутрин багерите бяха посрещнати от хората, които разчистваха съборените предишния ден къщи с цел да използват строителните материали, за да построят нови домове, но този път на законни парцели.

Още по темата

 

Без покрив, под открито небе – така са изкарали нощта ромите от квартал „Лозенец”, чиито  домове бяха разрушени. Пенка Дачева е прекарала нощта до останките на разрушения си дом заедно с 11 месечното си бебе: „Бебето спа навън в количката. Така прекарахме нощта”.

 

Социалните служби на Стара Загора обмислят варианти за защита на семейството: „Принудително детето ще бъде осигурено, то не може да спи под звездите, но преди това ще изчерпим вариантите доброволно тази жена да остане някъде”, заяви Кристиян Стоилов от Държавна агенция „Социално подпомагане“.

 

Собствениците на незаконните постройки признаха, че незаконното разрастване на квартала е от години. Повечето къщи днес бяха празни и подготвени за събаряне от обитателите им. По-късно през деня ромите, които искат да си откупят право на строеж като социално слаби или да бъдат настанени в общински жилища, се срещнаха с ръководството на община Стара Загора.

 

Мястото на съборените вече постройки ще бъде разчистено и наново ще бъдат засадени дървета: „Защото парк „Аязмото” е направен с труда на всички старозагорци и ние ще създадем тази буферна зона между „Лозенец” и него”, каза кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

 

Днес ромски организации от цялата страна се заканиха да блокират пътища и да се съберат в Стара Загора, за да поискат неговата оставка. От Българския хелзинкски комитет нарекоха действията на общинската администрация „институционално насилие” и обещаха правна помощ на засегнатите.

 

Хората от Стара Загора се организират в социалните мрежи и ще излязат утре в 18 часа на площада пред общината в подкрепа на общинското ръководство. Инициативата е озаглавена: „Благодарим ти кмете”.

 

Повече за съдбата на незаконните къщи в Стара Загора ще научите от видеото.

 

Репортер: Анна Турлакова