Причина за изказването е подготвяният договор за заем между БЕХ и „Газпром”

Президентът Росен Плевнелиев призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта "Южен поток", до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава, цитирано от БТА.

 

Повод за съобщението са публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с "Газпром" за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта "Южен поток", посочват от прессекретариата.

 

Президентът изразява учудване и възмущение от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него, се посочва в съобщението.

 

Държавният глава напомня, че на 2 юни Европейската комисия е обявила, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин, се посочва в съобщението.

 

Президентът Росен Плевнелиев припомня позицията си в подкрепа на реализацията на проекта "Южен поток", но само и единствено при стриктно спазване на общностното законодателство.