Задкулисието няма да прехвърли влиянието си върху следващите правителства, смята финансистът

Оставката на кабинета „Орешарски” ще бъде подадена в четвъртък. Това прогнозира в „Здравей, България” финансистът Кольо Парамов.

Още по темата

 

„Тя се чака вече 14 месеца. Предполагам, че ще бъде подадена утре, защото днес правителството има да вземе някои важни решения. Може би следобед ще помъдруват още по много въпроси и дано, дано утре станем свидетели на така дългоочакваната оставка”, каза Парамов.  

 

По думите му „до последния момент правителството и всички задкулисни играчи, докарали го на власт след пуча, продължават да оказват влияние по всички въпроси, включително и по квалифицирането на ‘добри и лоши’... „Когато трябва да се подпомогне една банка, взимат едно решение, когато трябва да се подпомогне друга – друго. Няма единствен измерител, прецизен държавнически модел, който да приемат, като отговорност и последователност”.

 

Според Парамов задкулисието няма да прехвърли влиянието си върху служебното правителство и върху евентуално управление на ГЕРБ. „Това правителство роди пуча, роди фалшивите бюлетини на 'Костинброд', роди цялата мафиозираност, която ни върна с 15 години назад във финансово отношение, роди тази наглост и най-вече омразата, която е жестоко наслоена в българския народ”.  

 

Проблемите в банковата сфера са няколко, отбеляза бившият депутат Минчо Христов. „През 2002 г. беше премахната от правителството на гражданина Кобургготски наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. През 2005 г. внесох закон за незабавното й връщане, като обяснявах, че това създава предпоставки корумпирани банкери да раздават парите на хората на себе си. Тогава всички политически партии гласуваха против”.

 

Събитията в Корпоративна търговска банка можеше да бъдат предотвратени, ако го имаше този текст, убеден е и Кольо Парамов. По думите му отговорност за случилото се с банката отговорност трябва да поеме Управителният съвет на БНБ и лично управителят на централната банка Иван Искров.

 

Неутралното отношение към КТБ през годините говорело за връзки и зависимости: „Абсурдно е надзорът да проверява банката и да не могат да засекат един път главна каса, да не могат да се разпоредят по отношение на проверката, да не могат да извадят перфектен одит и тук да ни обясняват, че това е била най-стабилната институция, най-държавнически осигурената и най-перфектната.  

 

Много трудно Цветан Василев ще бъде подведен под отговорност, защото е теглил парите от своята банка и по закон не е нарушител, смята Парамов. „Ако имаше един перфектен надзор, те никога нямаше да стигнат дотук”, категоричен е финансистът.

 

Целия разговор с Парамов и Христов можете да проследите във видеото.