Оставката на правителството се очаква да бъде депозирана в четвъртък

Народното събрание и днес не събра кворум, за да проведе заседание. Очаквано, ГЕРБ отново не влязоха в пленарната зала, като заявиха категорично, че ще го направят единствено, за да гласуват оставката на кабинета „Орешарски”.

Още по темата

 

Ден първи от обратното броене до подаването на оставката приключи без кворум и без оставка. До обяд тя не бе депозирана в деловодството на парламента.

 

По неофициална информация това най-вероятно ще се случи в четвъртък, а в петък ще се състои и гласуването. От ГЕРБ са категорични, че докато не я видят в дневния ред, няма да влязат в пленарната зала, т.е. кворум няма да има.

 

„При така създалата се ситуация, възниква следният проблем - дори правителството да внесе оставка, ще трябва да има заседание, за да се включи извънредна точка в дневния ред. За да има заседание, трябва да има кворум. Ако няма кворум, трудно тази точка може да бъде включена в дневния ред”, констатира председателят на Народното събрание Михаил Миков.

 

„Ние сме заявили ясно - има ли точка за оставката на кабинета, всички депутати са тук и влизат в залата, в противен случай – не”, заяви в „Здравей, България” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Ние сме готови да изпълняваме седмичната програма, такава каквато сме я замислили и сме я предложили вчера на въпросните консултации, на които ГЕРБ отново отсъстваха. Ако е внесена оставката, сме готови да разискваме и нея”, каза председателят на pарламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. По думите му възможно е заради липса на кворум да се стигне до неразискване на оставката. „Но мисля, че поне това изкушение представителите на ГЕРБ няма да си го позволят, след като година и два месеца непрекъснато повтаряха ‘оставка, оставка, оставка…’,” добави Мерджанов.

 

Повече по водещата политическа тема ще научите от видеото.