Месец и половина преди предизборната кампания, кампания тече и отвътре

Още по темата

Деветима кандидати се чувстват достойни да поведат левицата и да я променят отвътре месеци преди изборите. Или поне толкова са заявките преди изборът в неделя. Има ли обаче задни цели или всички се борят наистина за промяна?

 

Месец и половина преди предизборната кампания, кампания тече и отвътре. Или иначе казано – двоен труд за деветимата кандидати да оглавят столетницата. Така в неделя в битката влизат Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Борислав Гуцанов, Красимир Янков и Георги Гергов. 

 

Първа кампaнията си, или поне публично, откри Мая Манолова. А към себе си привлече част от хората, считани за близки до Георги Първанов. 

 

„Включих се емоционално, просто не можех да приема, че лидерът ще бъде назначен, а не избран”, каза Манолова.

 

Първият посочен за назначаване беше Драгомир Стойнев. Упоритите приказки за предопределен избор и слуховете за връзките на Стойнев с Делян Пеевски отслабиха преднината му, а твърди се, и плановете на Станишев за него. А в битката влезе Михаил Миков. Според едни - новият избор на Станишев, според други - на онези, които не искат Стойнев.

 

Очаквано в боя е и Янаки Стоилов. Основен конкурент на Станишев на предишни избори. После  - негов заместник, а сега - отново критик. Постоянният опозиционер в тази битка обаче е Георги Кадиев. Той за пореден път ще се бори да оглави БСП.  Втората дама в битката е Корнелия Нинова. Смятана до вчера за съратник на Румен Овчаров, но днес - с открадната от конкурентката подкрепа.  Първоначално заяви, че няма да влиза в състезанието, но изненада с промяна в позицията. 

 

Колко ще останат до неделя - не е ясно.

 

За едни се говори, ще се борят докрай. Други – ще се откажат по различни причини. А за трети – слуховете казват, че ще търгуват с гласове или ще си мерят влиянието в партията.