Очаква се на 5 август президентът да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство

Сега предстои парламентът да събере кворум и да гласува оставката на кабинета „Орешарски”, който ще продължи да работи още известно време. Ако бъдат спазени сроковете, на 5 август президентът трябва да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство. Ето как минаха тези 421 дни мандат.

 

В края на май, след близо пет часа дебати новото правителство получи подкрепата на депутатите от БСП и ДПС, а нужният глас за кворума дойде от лидера на "Атака" Волен Сидеров, което автоматично лепна на партията му етикета „скритият коалиционен партньор”. 

 

По-малко от месец по-късно, на 14 юни, парламентът взе решение, което отключи бурни протести – Делян Пеевски стана председател на ДАНС

 

Най-кървавата нощ беше запомнена, като „нощта на белия автобус”. 

 

Премиерът Пламен Орешарски се принуди да търси алтернативни начин да избягва недоволните. Дори в социалните мрежи се появи шега, че евакуационните планове на сградите ще се наричат „Планът Орешарски”. 

 

В края на октомври Ранобудните стуенти окупираха сградата на Ректората на Софийския университет. Блокадата издържа почти месец. 

 

Успоредно със студентските протести, вторият човек в ДПС се оказа в центъра на скандал. Христо Бисеров напусна всичките си постове, срещу него започна разследване за пране на пари. 

 

След скандала Бисеров ябълката на раздора се оказа проекта „Южен поток”. В момента, в който България демонстрира явна подкрепа за газопровода, Брюксел размаха пръст на правителството и обяви, че той противоречи на европейските правила. 

 

А на България и предстояха евроизбори през май. Резултатът от тях разочарова червените, а лидерът Сергей Станишев избра евродепутатското място. 

 

На този фон започна и много сериозен банков скандал. По различни причини и слухове пред клоновете на Корпоративна търговска и на Първа инвестиционна банка се извиха огромни опашки от хора, които искат да изтеглят парите си.

 

КТБ беше затворена, в нея влязоха ревизори, заведено е дело за източването й. Собственикът, Цветан Василев обвини от Виена Делян Пеевски за целенасочена атака срещу банката му.