Георги Беловски ще изпълнява временно длъжността изпълнителен директор на столичната "Топлофикация"

Почти единодушно Столичният общински съвет реши да освободи изпълнителния директор на „Топлофикация” Стоян Цветанов. Причината е, че дружеството има блокирани 80 милиона лева в сметка в Корпоративна търговска банка.

 

„Топлофикация” има 26 сметки в осем различни банки, но най-много пари държи именно в КТБ. Това коства поста на Цветанов, който иначе получаваше подкрепата на общинарите само допреди няколко месеца. Той беше начело на дружеството през последните 4 години.

 

Решението за края на директорската си кариера в столичната „Топлофикация” Стоян Цветанов дойде да чуе лично. Ето и обвинението.

Още по темата

 

„Когато си поставил на риск една голяма сума на дружеството, няма как да не си поемеш отговорността”, заяви Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет.

 

Решението за отстраняването си Цветанов прие хладнокръвно.

 

„Това е най-хубавият ми ден в последните 8 години, ще изляза в отпуск и ще почивам”, заяви Стоян Цветанов.

 

Той обяви, че няма от какво да се притеснява, а сметката на „Топлофикация” в тази банка е отворена преди десет години.

 

„Да, вярно е, че КТБ затвори, но това можеше да се случи с всяка друга банка”, заяви Цветанов.

 

Пари постоянно влизат и излизат от банковите сметки на дружеството. Всяка година, „Топлофикация” прави разплащания за близо 600 милиона лева.

 

„Това да вадя всеки ден пари и да ги диверсифицирам, знаете ли какъв разход е за компанията? После ще дойде балансовата комисия и ще ме пита защо съм хвърлил толкова финансов ресурс, за да диверсифицирам”, заяви Цветанов.

 

Само допреди месеци той се ползваше с подкрепата на Общинския съвет. Днес, против отстраняването му гласува само едни човек – Вили Лилков. Според него отговорност носи и общинският съвет, който е принципал на дружеството.

 

„Сега изведнъж, всички вкупом се нахвърлиха върху един човек, за да излезем всички в бяло”, каза Лилков.

 

Стоян Цветанов напусна сградата, а пред вратите й го чакаха стотици служители на „Топлофикация”, дошли да го подкрепят.

 

Начело на дружеството от днес е Георги Беловски, бивш член на ръководството на Общинска банка.