Управляващата коалиция се разпадна

Украинският премиер Арсений Яценюк подаде оставка, след като две партии напуснаха управляващата коалиция. Предстоят предсрочни парламентарни избори.

 

Оставката на правителството е ход, който президентът Петро Порошенко одобрява. Целта на държавния глава е новите избори да намалят броя на проруските народни представители в следващия парламент.

 

Формално Яценюк напусна, след като депутатите отказаха да подкрепят искането му за по-голям контрол върху енергийния сектор и още пари за армията.

 

Но Яценюк не може да напусне веднага. Правителството трябва да изпълнява задълженията си, докато бъде формиран нов кабинет.

 

И пред новата власт най-належащият проблем остава дейността на сепаратистите в Източна Украйна. Беше изчислено, че борбата с проруските бунтовници струва на Украйна близо 130 милиона долара на месец.

 

Междувременно разследването на причините за падането на малайзийския самолет край Донецк продължава. Холандските специалисти свалиха всички данни от двете черни кутии на машината и обявиха, че устройствата не са манипулирани от сепаратистите, които ги намериха.