Нетипично кратки бяха консултациите при Росен Плевнелиев

Веднага след гласуването на оставката на кабинета, президентът Росен Плевнелиев свика консултации за политическия дневен ред преди предсрочните избори.

 

Нетипично кратки бяха консултациите при президента и приключиха с липса на консенсус. А след това скоростно беше връчен и върнат мандатът  за сформиране на правителство на ГЕРБ.

 

От БСП се подразниха, че президентът така бързо ги събра, от БСП и ДПС запазиха мълчание.

 

Политическите сили са разговаряли за това какво трябва да се приеме в парламента следващите дни, ако той работи.

 

Три са основните въпроса, на които държи президентът и които съвпадат и с исканията на ГЕРБ – актуализация на бюджета, решаване на въпроса с БНБ и оставката на Иван Искров, както и Народното събрание да упълномощи служебния кабинет да тегли заеми. БСП са против и трите въпроса. Не е ясна позицията на ДПС.

 

Час и десет минути продължиха консултациите при държавния глава с политическите сили. Участваха всички парламентарно представени партии без „Атака”.

 

„В рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Затова политическият календар оттук насетне е ясен - предсрочни избори на 5 октомври и разпускане на парламента на 6 август. Преди това да се случи обаче Росен Плевнелиев призова Народното събрание към решаването на три неотложни въпроса.

 

„Първо, вече е ясно за всички, че е необходима актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Второ, да се разширят правомощията на служебния кабинет”, заяви Росен Плевнелиев. „Да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита”.

 

Третата задача пред депутатите е да подсигурят работата на БНБ.

 

Минути по-късно Росен Плевнелиев връчи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето Народно събрание. А секунди след това Бойко Борисов му го върна.


Утре мандатът за съставяне на кабинет ще бъде връчен на втората по големина партия БСП. И оттам обаче ще последват примера на ГЕРБ.

 

По трите искания на президента от БСП са готови да подкрепят само това за актуализацията на бюджета на Здравната каса.