Консултациите при държавния глава започнаха веднага след оставката на кабинета „Орешарски”

След оставката на кабинета „Орешарски” процедурите по оттегляне от властта и назначаване на служебен кабинет продължават. Днес президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно представена сила – „Коалиция за България”.

Още по темата

 

В четвъртък, веднага след като оставката беше гласувана, Росен Плевнелиев започна консултациите. Първи ГЕРБ получиха и веднага върнаха мандата. Сега е ред на "Коалиция за България", а след тях трета, избрана от президента партия ще получи мандата - това ще е ДПС. 

 

Ако всички партии откажат да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание, ще бъде назначен служебен до провеждане на избори на 5 октомври.

 

За 13 ч. е предвидено президентът да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет на "Коалиция за България", съобщиха от прессекретарията на президенството. Вече се появиха слухове, че БСП няма да върнат мандата веднага. Ще изчакат да мине конгреса в неделя, където ще си изберат лидер.

 

А преди да отиде на „Дондуков” 2, Росен Плевнелиев ще направи изявлнение в Народното събрание.

 

Вчера той очерта три стъпки, които депутатите трябва да предприемат до 6 август. Народното събрание да даде възможност на служебното правителство да води преговори, да сключва договори и да взима заеми, поиска президентът след срещата си с парламентарно представените партии. Освен това той призова парламента да актуализира държавния бюджет и този на Здравната каса.