Обвиниха Москва, че не прави достатъчно за деескалация на конфликта в Украйна

Американският президент Барак Обама и холандският премиер Марк Рюте са единодушни, че на Русия трябва да бъдат наложени допълнителни санкции. Причината според тях е, че Москва продължава да въоръжава проруските сепаратисти в Украйна. Междувременно, продължава работата на инспекторите в района, където падна малайзийският самолет.
      

В телефонен разговор, двамата лидери заявиха, че Русия все още не е предприела стъпки за деескалация на ситуацията в Източна Украйна, седмица след свалянето на малайзийския самолет.

 

Съединените щати обвиниха Русия, че обстрелва с артилерия украински военни позиции през границата. Разузнавателни доклади показват, че след като малайзийският самолет беше свален на 17 юли, оръжия продължават да се прехвърлят през границата в Украйна, съобщи говорителка на Държавния департамент.

 

„Имаме нови доказателства, че руснаците възнамеряват да доставят по-тежки и по-мощни установки за едновременно изстрелване на много ракети на сепаратистките сили в Украйна. Имаме и доказателства, че Русия обстрелва с артилерия украински военни позиции”, заяви Мари Харф.

 

Продължава работата на инспекторите в района, където падна малайзийският самолет. Огромна част от корпуса, както и още трупове, бяха открити в гориста местност в района на катастрофата. Инспекторите се натъкнали на останките случайно.

 

Пред CNN, холандският премиер Марк Рюте заяви, че отговорните за катастрофата ще бъдат изправени пред правосъдието:

 

„Първо, ще направим всичко по силите ни, за да върнем нашите хора. Второ, ще стигнем до края. Искаме да разберем как се е случило всичко и кой го е направил. И трето, няма да се спра преди да съм направил всичко, което е по силите ми, за да бъдат изправени извършителите пред правосъдието”.

 

Холандия обяви, че изпраща още експерти и военни полицаи, които да помагат в разследването и издирването на тела.