Движението за права и свободи и ГЕРБ заиграха заедно за актуализацията

Държавният глава Росен Плевнелиев отправи призив към политиците за отговорни действия за решаване на кризата с Корпоративна търговска банка, спешна актуализация на държавния бюджет и този на Здравната каса. В речта си пред депутатите президентът констатира, че политическата криза е факт от повече от година и призова всички отговорни институции, в това число и парламента, за постигане на стабилност.

Още по темата

 

А стабилността, както си я представя Плевнелиев, изисква – първо - парламентът да актуализира държавния бюджет, второ – да се разреши кадровият въпрос в Българската народна банка, което вероятно означава да се смени нейният управител и трето – разширяване на правомощията на служебното правителство да сключва договори за външни заеми, каквито по закон то няма.

 

Президентът настоя още за пълен преглед на активите на КТБ, „кредит по кредит, сделка по сделка, офшорка по офшорка”.

 

Идеите на президента станаха повод тихото напрежение между БСП и ДПС да премине в открита война, а съответно ДПС и ГЕРБ да заиграят заедно. Двете партии заедно гласуваха следващата седмица да има извънредно заседание на парламента, което да приеме актуализацията на държавния бюджет. БСП от своя страна призова премиера в оставка Пламен Орешарски да изтегли актуализацията.  

 

По време на бурния спор, илюстрирал новите конфигурации в парламента, председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов призова държавния глава да се придържа към конституционните си правомощия. Йордан Цонев пък обвини "Коалиция за България" в предателство по отношение на подкрепяния от БСП и ДПС кабинет в оставка. На свой ред Мая Манолова поиска от председателя на парламента Михаил Миков да припомни на изказващите се, че България не е нито президентска, нито премиерска република.

 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов увери, че съгласието му с ДПС е само по тези конкретни въпроси на държавата и не означава бъдещо сътрудничество. От ГЕРБ предлагат сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да заеме за постоянно поста управител.

 

Повече по темата ще научите от видеото.