Черно море и Дунав изгризват крайбрежията, съобщава "Телеграф"

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията на България и бавно, но сигурно намаляват официалната площ от 111 000 кв. км на нашата родина, съобщава "Телеграф". Според учените от Института по океанология към БАН - Варна, всяка година морето изяжда по 23 дка земи от българската територия. 

 

Хиляди декари е загубила от територията си страната ни през последните 100 години и в резултат на ерозията по бреговете на Дунав по българските острови, казва пред изданието директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Георги Георгиев.

 

Според учените от института по океанология към БАН - Варна, всяка година морето изяжда по 23 декара земи от българската територия. 

 

Над 400 деца просят по улиците на София, съобщава "Монитор". Това показват данните на Столичната община, предоставени на изданието. Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата”, който продължава и до днес.

 

В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца. От тях пет са настанени в домове.

 

Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят. Интересен бил фактът, че само
малка част били от ромски семейства повечето били българчета.

 

Повече от печата гледайте във видеото!