Сергей Станишев предаде председателския пост на Михаил Миков след 13 години начело на партията

Нов лидер след 13 години, десет часов конгрес и оспорван балотаж - Това е равносметката, която постави Михаил Миков на председателското място в БСП. Ден след като беше избран, новият червен лидер вече започна активно работа.

 

С 44 гласа разлика и 13 години по-късно Михаил Миков зае мястото на Сергей Станишев. Един часовник, но не за да отброява времето на новия лидер, се превърна в наследствен символ на бивши и настоящи водачи на социалистите. Подарък бил на Станишев от войник – ветеран.

 

Червена роза и лично послание очакваха новият лидер на „Позитано”. Баба Лина Русинова изминала 200 километра между Видин и София, за да пожелае успех на Михаил Миков. Срещата обаче остана само мечта за възрастната жена заради отсъствието в този момент на Миков. По-късно подаръците стигнаха до получателя си.

 

Дъжд от поздравления заваля на „Позитано”. Още рано сутринта опонентите от ГЕРБ приветстваха избора на Миков. „Вярвам, че предстоящата предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори ще бъде поле за съревнование между политическите платформи и послания, а не за водене на компроматна война”, коментира лидерът на партията Бойко Борисов.

 

Пожелание имаше и от доскорошният партньор ДПС, въпреки отсъствието им на конгреса на столетницата. „Ценя спечеления от Вас избор. В него различавам силата на собствената Ви политическа и парламентарна аура на опитен политик с европейска комуникативност и категорична самостойност”, заяви Лютви Местан.

 

"Новият избор ще доведе до нови отговорности в ръцете на Михаил Миков", коментира Ивайло Калфин. А диалогът по конкретни политики между АБВ и БСП изглежда възможен.

 

Новият лидер влезе и в новия си кабинет на председател на БСП. „Председателят на партията е функция преди всичко и не бива да се разглежда като работен ден във формалният смисъл, защото Кодексът на труда много ще се наруши, никак не е 8 часа”, каза Миков.

 

Всички на „Позитано” са категорични в едно - че време за губене няма и новият лидер трябва да търси бързо вътрешнопартийно обединение.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.