Жан-Клод Юнкер настоя Италия да се откаже от кандидатурата на външната си министърка

Кристалина Георгиева е с все по-големи шансове за поста на дипломат номер едно на Европа. Бъдещият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер настоя Италия да се откаже от кандидатурата на външната си министърка Федерика Могерини. 

 

Като ротационен председател на Европейския съюз Италия има тежка дума в реденето на новата комисия, но не толкова, че да преодолее ветото, което източноевропейските страни наложиха върху името на италианката Федерика Могерини. Безпокойството им е, че тя е доста близка до Москва и подкрепя проекта „Южен поток”, давайки му приоритет във външната политика на страната. 

 

Бъдещият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер даде срок до 31 юли на премиера Матео Ренци да предложи нов кандидат, ако Рим иска да вземе престижен портфейл в следващата комисия, която започва да се реди след тази дата. 

 

20 държави са посочили своите кандидати, но Юнкер не може да разпредели комисарските места, докато не получи имената на кандидатите на останалите осем страни, между които е България. 

 

Говорител на италианското председателство съобщи за Нова, че Юнкер е провел разговор с премиера Ренци, настоявайки да оттегли кандидатурата на външната министърка Федерика Могерини за дипломат номер 1.

 

Страните от източноевропейския блок настояха на една от ръководните позиции в Евросъюза да застане източноевропеец, съобщават италианските медии. И тъй като около останалите източноевропейски кандидатури не се е оформил консенсус, българката Кристалина Георгиева застава отново на челна позиция.

 

Информация на Антоанета Николова