При нужда българите в Либия могат да се обръщат към делегацията на ЕС

Съставът на българското посолство в Триполи е евакуиран от Либия заради сложната обстановка в страната, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Още по темата

 

От МВнР посочват, че при нужда от съдействие българските граждани в Либия могат да се обърнат към делегацията на ЕС в Триполи и към дипломатическите представителства на Малта, Франция, Унгария, Италия или Румъния.


Във връзка с ескалацията на напрежението в северноафриканската страна дипломатическото ведомство вече отправи „настоятелна препоръка” към българите да не пътуват до Либия.  

 

Столицата Триполи, Бенгази в източната част на страната и други градове се превърнаха в арена на сблъсъци между въоръжени групировки, които се борят за влияние в арабската страна след свалянето на режима на Муамар Кадафи. Жертвите се увеличават постоянно.

 

Днес в Бенгази падна военен самолет. За момента не е ясно дали е бил свален или инцидентът се дължи на друга причина. Сраженията между правителствените сили и радикалните ислямисти в града обаче са се превърнали в ежедневие. При офанзива на екстремистите срещу щаб на армейска част в централната част на Бенгази в неделя бяха убити близо 40 души, повечето от които военнослужещи. Вчера в Триполи се запали голямо петролно хранилище, уцелено от ракета.

 

Преди дни в либийската столица бе атакуван конвой на британското посолство. Никой не пострада при нападението с огнестрелно оръжие, при което имаше опит да бъде отвлечен един от дипломатическите автомобили.  

 

В събота Държавният департамент на САЩ затвори американското посолство в Либия и евакуира целия си персонал оттам.