За първи път мерките ще засегнат големите руски държавни банки

Европейският съюз наложи нови икономически санкции на Русия заради намесата й в украинската криза. Държавите от общността разширяват "черния списък" с лица и фирми. На санкции подлежат компании от петролния сектор, отбранителната промишленост и за пръв път големите руски държавни банки.

Още по темата

        

Разширеният списък със санкционираните ще бъде огласен най-вероятно утре. Според източници от Брюксел две от най-големите банки в Русия са включени. На „Сбербанк” и ВТБ се забранява да предлагат акции на международните пазари, което ограничава достъпа им до свеж капитал.

 

Няколко часа след обявяването на санкциите от Брюксел, САЩ на свой ред огласиха разширяване на черния списък. Санкциите включват ВТБ, Банката на Москва и Земеделската банка на Русия.

 

Приетите днес нови икономически санкции на Евросъюза срещу Русия трябва да бъдат сериозно предупреждение, но могат и да бъдат оттеглени, ако Москва промени курса си по отношение на ситуацията в Украйна. Такава позиция зае днес председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, предаде Франс прес.

 

Санкциите, насочени срещу финансовия, отбранителния и енергийния сектор на Русия, „са замислени като сериозно предупреждение”, че действията й не могат да бъдат толерирани, но в случай, че Москва промени поведението си, Европейският съюз също е готов да преразгледа своите решения, поясни Ромпой.

 

Мерките коментира и германският канцлер Ангела Меркел. Тя ги определи като "неизбежни" и призова руските лидери да тръгнат по пътя на намаляването на напрежението и сътрудничество по украинския конфликт.

 

И днес в Украйна имаше престрелки и цивилни жертви. Жилищни сгради в Донецк бяха ударени от артилерийски огън. Съобщава се за жертви и ранени.