Те са насочени към три сектора - енергетика, въоръжение и финанси

След Европейския съюз, Съединените щати налагат икономически санкции на Русия. Вашингтон забранява на американски фирми да извършват финансови операции с три руски банки. 

 

Президентът Барак Обама обяви, че мерките ще отслабят още повече руската икономика и ще увеличат цената на руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

 

Разширяването на санкциите срещу Русия е насочено към три сектора - енергетика, въоръжение и финанси. 

 

Блокираме износа на определени стоки, включително и за енергийния сектор. Разширяваме санкциите си към още руски банки и компании в сектора на отбраната”, заяви Барак Обама. 

 

Американското министерство на финансите обяви, че засегнатите банки са ВТБ, Московската банка и Руската земеделска банка. 

 

Преди Вашингтон, и Евросъюзът прие икономически санкции срещу Москва заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна и свалянето на малайзийския самолет. 

 

Ожесточени боеве между украинската армия и бунтовниците попречиха и днес на международните експерти да стигнат до мястото на катастрофата. Най-малко 10 души са загинали през изминалата нощ. 

 

Сраженията са принудили стотици хора да напуснат домовете си и да потърсят убежище от снарядите. Според ООН жертва на конфликта са станали повече от 1100 души.