Фирмите бавят над 96 млн. лв. за възнаграждения на служителите си

Фирмите бавят над 96 милиона лева за възнаграждения на служителите си. При това го правят от години като по-голямата част от бизнеса задържа парите поне за месец. Какви могат да са последствията от това?


В „Напоителни системи” – дружеството, което е отговорно за поддръжката и охраната на десетки водни басейни в страната, 2000 души очакват заплатите си втори месец. А дълговете на фирмата са вече близо 20 милиона лева. Работи се все по-трудно, а ако работата спре и ако държавата не се намеси, при проливни дъждове може да се стигне и до други трагедии, като тази във варненския квартал „Аспарухово”.


Хората по поречието на Дунав наричат Йордан герой, защото благодарение на неговата отводнителна станция е спасена не една реколта. Признанието, обаче, е заслужил с цената на много лишения.


„Значи стоя в колата. - И спиш в колата? - Да в колата. Ето къде ми е одеалото, възглавничката. Водата ми, храната ми, всичкото е тук. Значи офисът ми е в колата. Държа си всички тетрадки, всички съоръжения, с които трябва да си ремонтирам помпата, аз си ги нося от вкъщи”, разказва Йордан Йорданов.


Разказва, че отводнителната станция, която поддържа, е изключително остаряла. А освен че я ремонтира с лични средства, окава се, че го прави и без пари. Днес разбрал, че осигуровките са му платени едва до април, а заплата не е виждал също оттогава.


„Семейството ме издържа, моето семейство”, казва Йордан.


Освен за парите на Йордан и още хиляди като него, дълговете на „Напоителни системи” са близо 20 милиона лева. От месеци държавата им ги обещава, но не изпълнява.


„Ако нещо се случи, то ще е бледо копие на това в „Аспарухово”, обяснява Светла Василева от КНСБ.


Не само в „Напоителни системи” ще има последствия от забавените заплати. Дългове към служителите има и за строежа на участък Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус”. Там само до края на годината държавата дължи близо 29 милиона лева. Обещания има, но само толкова.


„Знаете, че има значително изоставане на икономиката на север и хората живеят много трудно”, твърди Петя Стоянова - икономически директор на „Автомагистрали - Черно море”.


Само от началото на годината близо 16 000 работници очакват парите си от 353 фирми. Общо дълговете са 19 милиона лева. А за да не се стигне до опасни последствия,  можем да разчитаме само на хора като Йордан, които съседите наричат герои.


„Може да стане такава беля, че да стане както в Южна България, в Калофер, Аспарухово”, твърди Йордан Йорданов.


Хората като него работят без пари, но с кауза. За да решат проблемите на „Напоителни системи” и „Автомагистрали - Черно море” от КНСБ ще поискат актуализаиця на бюджета в размер на около 48 милиона лева.


Към кого обаче ще бъде отправено това искане, предвид празните места в парламента, можем само да гадаем. Можем да гадаем и какво ще се случи с всички останали фирми, на които по последни данни държавата дълви 305 милиона лева.


Повече по темата гледайте във видеото.