Поредното напускане на опозицията изглежда окончателно

Обрат настъпи днес в парламента - изненадващо ГЕРБ се отказа да участва в актуализацията на бюджета и пак напусна Народното събрание. В същото време кабинетът „Орешарски” се отчете, като за последно.

Още по темата

 

Поредното напускане на опозицията този път изглежда истинско и окончателно. С него партията на Бойко Борисов се отказва не само от ревизията на държавния бюджет, но и от всичко, за което на практика се бореше досега – от актуализация на парите за Здравната каса, разширяването на правомощията на бъдещото служебно правителство и най-вече от активното си сътрудничество с ДПС именно по тези въпроси. Официалната позиция за резкия партиен завой е, че лидерът й не желае ГЕРБ повече да бъде пришивана към Движението за права и свободи.

 

Така всичко се обърна наопаки. Вчера залата беше пълна. Днес - наполовина празна. Вчера ГЕРБ бяха в нея. Днес отново ги нямаше. Вчера председателят Михаил Миков откри заседанието без проблем. А днес, за пореден път обяви, че такова няма да има заради липса на кворум.

 

„Очевидно е, че новият съюз между ГЕРБ и ДПС има строго определен договорен дневен ред, по който се движи и нищо друго от дневния ред на гражданите не се приема”, коментира новоизбраният лидер на БСП.

 

Минути по-късно обаче и така нареченият съюз беше обърнат наопаки:

 

„Виждате ли колко странно се получава? Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика кой е булката, кой е сватът, кой е младоженецът”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Жельо Бойчев е депутатът от Коалиция за България, а изказването му беше направено в сутрешния блок на Нова ТВ.

 

А след това дойде и новата позиция на  ГЕРБ, огласена от Борисов.

 

„Ами като няма да си подкрепите - на премиера Орешарски ние сме му искали оставката на 4 вота на недоверие за една година! Ние ли да го подкрепяме? Съберете си се с „Атака” и ДПС, както година и два месеца, актуализирайте си бюджета, приемайте си закони. Ние ви пожелаваме приятна игра”.
 

На тези действия на опозицията последва реакция от парламентарната група на левицата: „Обяснявам си го като просветление, гузна съвест и пореден признак на непоследователност от лидера Борисов и ГЕРБ”, каза нейният председател Атанас Мерджанов.

 

С това приемането на тези, а оттук нататък и на които и да е други закони изглежда обречено. Надежда, че колегите ми ще премислят нещата все пак изрази лидерът на ДПС Лютви Местан:

 

„Аз мисля, че до понеделник има време да се премисли тази позиция. Все пак да стигнем до решение за приемане на второ четене на двата закона”, каза той имайки предвид актуализацията на държавния бюджет и този на Здравната каса.

 

А междувременно в парламента се отдадоха на прощални ритуали. Повече за тях ще научите от видеото.