Квесторите предлагат запорът на банката да продължи и след септември

Депозитите на граждани и предприятия в КТБ към края на месец юни са били над 5,6 млрд. лв. - това показват изчисленията на квесторите от БНБ, които вече повече от месец проучват състоянието на банката. 

 

Управителният съвет на БНБ иска удължаване на срока, в който Корпоративна търговска банка да бъде затворена. Според доклада на квесторите за текущото състояние на банката нейните активи са в размер на 6 милиарда и 896 милиона лева, като само за един месец са намалели със 741 млн. лева. Депозитите на граждани и фирми са в размер на 5 милиарда 620 милиона лева, а кредитният портфейл е с 355 милиона лева по-малко. 

 

Според централната банка ще бъдат сключени нови договори с международни одитори, които да направят пълна оценка на състоянието на КТБ. Същевременно ще бъдат поканени акционерите на банката да заявят интерес и да декларират възможност за осигуряване на ликвидна подкрепа и допълнителен капитал. Дали и с колко ще бъде удължен срокът, в който банката ще остане затворена трябва да бъде решено до 10 септември. 

 

Вследствие на тази информация са издадени няколко предписания, сред които отправяне на  покана към акционерите на КТБ – Цветан Василев, ВТБ и Оманския фонд, за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ.