До седем села се стига по малък мост, строен по римско време

Евакуирани хора, наводнени къщи, паднали мостове, потънали автомобили и селища без ток. Такава е ситуацията към момента в някои области на страната след поройните дъждове от изминалото денонощие, които на места продължават и в момента.

 

Над 10 000 души са засегнати от обилните дъждове в Пловдивско. Бедствено е положението в 7 села в Община Родопи, край Пловдив.  В Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево ситуацията е критична. Подпорна стена на река е отнесла водопроводът в село Храбрино, заради което в някои от селата няма вода. В село Първенец пороят отнесе два моста. Затворен е пътят за Брестовица, Бойково и Дедево. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково.

 

Село Храбрино е едно от засегнатите от пороя села в Пловдивска област, където е обявено бедствено положение. Там дъждът е валял в продължение на пет часа.


„Вчера валеше много обилен дъжд. Изведнъж почна да бучи реката много силно. Водата се отби към центъра и по едно време започнаха да падат стените, делящи пътя от коритото на реката. Аз съм на 75 години и такова чудо не е било никога”, разказа една от жените, които живеят близо до реката.


Вследствие на поройния дъжд пътят към съседните села е откъснат. Седем са селата, в които е обявено бедствено положение в Община Родопи. Има няколко населени места и без вода, защото помпената станция е останала под вода. Разрушение са и част от водопроводите. Мостът в близкото село Първенец също е откъснат.


Откъснатите села имат достъп до Пловдив чрез мост от римско време, по който трудно може да мине една кола.

 

Към 8:30 часа институциите започнаха да търсят начин за подобряване на ситуацията в седемте откъснати села.
 

Техника ще почисти падналата стена от речното корито край с. Храбрино„Веднага влиза техника, която да почисти падналата стена от речното корито, защото при евентуален следващ валеж ще възпрепятства оттичането и бързо започваме да правим алтернативен черен път дълъг километър и половина, по който да минават, ако се наложи, линейки, пожарни, камиони за доставка на провизии, и сметопочистване. Максимално до утре сутрин трябва да бъде готов този черен път”, прогнозира кметът на Община Родопи г-н Спасов.


„Стана апокалипсис – страшно бедствие. Такава ударна вълна от 5 метра, която разруши два моста, не помня. Пет часа дъжд с градушка – небето и земята се бяха събрали”, коментира кметът на с. Храбрино г-н Христанов.


Във Врачанска област 18-ти час продължават поройните дъждове, а две реки преливат. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. Залети са пътища. Една от най-пострадалите къщи в района е на Линка от село Бели Извор.


„Видях водата. Хората ме взеха през оградата на комшията. И оградата на училището беше паднала. В стаята всичко беше в тиня и кал. Водата стоя висока дълго време. Кокошките и петела се удавиха”, разказва Линка от с. Бели Извор. Тя е загубила ипоследните си десет купона за хляб.

 

Бедствено е положението и в община ЕтрополеВ други три общини ситуацията също е тежка. Това са Борован, Враца и Мездра, като в град Мездра се е наложило да евакуират хора, заради придошлата Моравишка река. В Горно Пещене, реката е излязла от коритото и е заляла жилищни сгради. Наводнени са и къщи в селата Бели Извор, Осен, Мраморен, Борован. В Криводол също има залети къщи и дворове.

 

Между София и Своге ситуацията остава критична. В участъците край Реброво и Владо Тричков, пътя е наводнен. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп - линията в района, поради което влаковете се движат с ограничена скорост и закъснения. Властите препоръчват да не се пътува в района на Искърското дефиле. Бедствено е положението и в община Етрополе.

 

Ситуацията в София град, Монтана, Пловдив и Видин се нормализира каза тази сутрин за Новините на нов инж. Николай Николов - директор главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението.

 


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Димитър Иванов и Румяна Попова