Това и бъдещите договорености по проекта ще бъдат одобрявани от следващите правителства

Акционерното споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания "Уестингхаус" за 7-ми блок на централата е факт. След дни на догадки и мълчание, стана ясно, че документът е бил подписан тази сутрин.

Още по темата

 

Решението е било взето от кабинета преди два дни. Споразумението предвижда 30% участие за „Уестингхаус” в проектната компания за 7-ми блок, останалите 70 на сто са за АЕЦ „Козлодуй”.

 

Разговорите с „Уестингхаус” за 7-ми блок правителството започна преди по-малко от година. Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви впечатленията си още на летището, веднага щом кацна у нас след презокеанска визита. По думите му ще се използва най-модерната и най-безопасната технология.

 

Не мина и месец и премиерът Пламен Орешарски и шефът на „Уестингхаус” Дани Родерик си стиснаха ръцете. Договорката е в рамките на 9 месеца да бъдат изчистени въпросите около цената на проекта, а и на тока, който се очаква да купуваме, ако реакторът стане факт. Преди срокът да е изтекъл, тази сутрин са били положени и подписите под акционерното споразумение.

 

От „Уестингхаус” очевидно останаха доволни. Оказа се обаче, че в редиците на управляващите не са били наясно с плановете на кабинета в оставка. Последва вътрешнопартиен огън.

 

„Ние не сме дали своята политическа санкция за едно такова решение на правителството”, заяви председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

 

А според Таско Ерменков, споразумението е подписано набързо: „Това означава, че ние резервираме тази площадка само за „Уестингхаус”. Ерменков оспори и първоначалната цена - 5,3 млрд. долара му се видяха много.

 

Шефът на атомната електроцентрала обаче контрира. По думите му няма никаква заплаха, че можем да се обвържем с нещо и после да се налага да плащаме неустойки.

 

Как функционира новата технология ще видим чак догодина, когато в Китай заработи първият в света подобен реактор. Всички реактори от такова поколение били новост и дори руският и френският еквивалент още са в строеж.

 

Очаква се акционерното споразумение да бъде качено на сайта на АЕЦ „Козлодуй” следващата седмица.

 

Повече по темата ще научите от видеото.