Какви са шансовете да се актуализира изцяло бюджетът - ще стане ясно в понеделник

Скандали при държавния глава, обвинения и упреци белязаха поредните консултации за актуализацията на държавния бюджет. Кой срещу кого и кой с кого? Изглежда това вече е въпросът. По-спорна актуализация на бюджет, като че ли не помним през последните години.

Още по темата

 

Парите за здраве ще бъдат прекроени или поне такава заявка даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който след като одобри на първо четене актуализацията на целия бюджет, се отказа от второто гласуване, по думите му, защото го пришивали към ДПС. Ще има ли цялостна промяна и ще връчат ли на служебния кабинет празен чек, с който да тегли заеми - покрай скандалите, не стана съвсем ясно. Но, като че ли, засега отговорът е не.

 

Масата за мирни разговори се превърна в арена за битки. Високият тон и взаимните обвинения, очаквано, не доведоха до почти никакъв консенсус. Освен един - бюджетът на Здравната каса евентуално ще бъде актуализиран.

 

„Ще ви дам колко искате депутати, ама го правя за болните, за друго - не!”, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

В два различни пояса останаха БСП - от една страна и президентът и ДПС - от друга. А някъде по средата - ГЕРБ. ДПС застава зад актуализация на бюджета за здраве, а и на държавния. Заради тази си последователност, лидерът на движението Лютви Местан получи адмирации от страна на Борисов. Без актуализация на бюджета, според държавния глава, трудно ще се решат и проблемите с Корпоративна търговска банка.

 

Към настояването за актуализация на бюджета изненадващо се присъединиха и от Реформаторския блок, които преди време бяха категорично против подобни действия.

 

В крайна сметка ще има ли повече пари поне за здраве и какви са шансовете да се актуализира изцяло бюджетът - ще стане ясно в понеделник. А за служебния кабинет се разбра, че ще има представител от гражданската квота. Двама вицепремиери пък ще отговарят за социалните дейности.

 

Подробности за консултациите при държавния глава ще научите от видеото.