Достъпът до тях е силно затруднен

„Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”. Това каза в ефира на Нова ТВ кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, който даде последна информация за хода на спасителните акции.

Още по темата

 

Придошлата река Скът, която минава през града, превърна цели райони в истински воден ад тази нощ. На места водата по улиците е с дълбочина няколко метра.

 

„Със спасителните екипи извозваме хора, включително инвалиди и трудно подвижни. Над 500 души са извадени тази нощ от водите на река Скът. Опитваме се да осигурим всичко необходимо, храна и топли завивки”, добави градоначалникът.

 

За евакуацията се разчита на камиони и хеликоптериПо думите на Крушовенски достъпът до засегнатите места обаче е силно затруднен, защото пътят Мизия – Враца е затворен, разчита се единствено на хеликоптерите. Същата е ситуацията и в село Крушовица, откъдето е дошла приливната вълна.

 

Обилните валежи и вълната, залели Бяла Слатина и цялата област Враца, са допринесли за бедствието в Мизия. Градът се намира в най-ниската точка преди река Скът да се влее в Дунав, обясни кметът, който определи картината около себе си като апокалиптична.

 

В евакуацията на бедстващите се включиха товарни камиони, а над града кръжат двата хеликоптера „Кугър”, които в момента оглеждат най-пострадалите квартали. В един от тях водата е с височина между 3 и 4 метра, информира кореспондентът на Нова ТВ Румяна Попова.

 

Десетки са падналите заради водата къщи в Мизия. Около 500 души са евакуирани до момента.

 

Повече за ситуацията в Мизия ще научите от видеото.