500 души са изведени от наводнените квартали до момента

По евакуацията на все още бедстващите жители на Мизия в момента работят 10 лодки. В спасителните акции тази нощ са се включили шест плавателни съда. Това каза по телефона за „Събуди се” гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, в отговор на твърденията на местни жители, че в най-засегнатите квартали са били използвани само три лодки.

Още по темата

 

Тази нощ придошлата река Скът, която минава през града, превърна цели райони в истински воден ад. На места водата по улиците е с дълбочина няколко метра. В града винят дигите покрай речното корито за образувалия се своеобразен басейн.

 

„Тези, които могат да се евакуират сами – са го направили. Онези, които не бяха в състояние – приблизително 500 души – сме ги евакуирали ние”, обясни представителят на МВР. До момента няма информация за загинали.

 

„За предстоящата евакуация напомнихме още преди два дни, а кметската управа е предупредила писмено със своя заповед всички семейства, живеещи в заливната зона”, каза още Николов, според който кметството е трябвало да бъде още по-настоятелно по отношение на евакуацията на хората, която се забавила и заради празниците.

 

Най-малко 300 служители на полицията и пожарната участват в спасителните дейности, добави гл. комисар Николай Николов. „Направили сме това, което е необходимо”, увери той.

 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев заминаха за мястото на водното бедствие. Действията на спасителите се координират с тях.

 

По-рано днес в акцията се включиха и два военни хеликоптера „Кугър”. Успоредно с евакуацията те извършват и оглед на потопените квартали на Мизия.

 

На бедстващите хора в Мизия помагат и много доброволци. Около 200 души от село Гложене са оказвали помощ от снощи досега.

 

Спасените се извозват до два пункта – общежитията на бившия хартиено-целулозен комбинат и в кв. „Новото село”, който все още не е залят.

 

Повече за спасителната акция ще научите от видеото.