Продължава евакуацията на бедстващи в потопения град

Наводнението, причинено от преливането на река Скът в Мизия, е взело най-малко една жертва, съобщиха спасителите, които участват в евакуацията на потопения град. По последни данни още седем души са в бедствено положение.  

 

„Един човек се е удавил. Нивото на водата остава високо”, потвърди депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. "Спасителите работят. Положението е тежко", каза още Нинова.

Още по темата

 

Над 500 души са евакуирани до момента от бедстващия град. В спасителните операции се включиха повече от 300 полицаи и пожарникари, подпомагани от десетки доброволци. 10 лодки и два военни хеликоптера участват в евакуацията.

 

Няколко квартала на Мизия бяха превърнати във воден ад от придошлата река Скът тази нощ. Стихията събори множество постройки, включително жилищни.

 

Според местни жители за бедствието са спомогнали дигите покрай речното корито, които допринесли за образувалия се своеобразен басейн.

 

Пред Нова ТВ областният управител на Враца Венцислав Василев каза, че корекция на дигите е имало, но призна, че тя е дала „спорен резултат”. По думите му причина за наводнението е проливният дъжд. Василев беше категоричен, че скъсани язовирни стени в региона няма, каквито съобщения се появиха по-рано.

 

В района на Мизия вече пристигнаха вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Спасителните работи продължават в координация с тях.