Гневни, хората в Мизия търсят причините за трагедията

Мизия е потопена от придошлите речни води. Най-малко два квартала на града са залети, като на места водата достигна дълбочина от няколко метра. Стихията събори много сгради, включително жилищни.

Още по темата

 

По официална информация водният ад в града е отнел живота на един човек. Не е изключено обаче в града да има още жертви на невижданото наводнение, смята гл. комисар Николай Николов, началник на Гражданска защита и пожарната.

 

Повече от 500 души са евакуирани до момента. Спасителните работи продължават с лодки и хеликоптери. Повече от 300 полицаи и пожарникари се включиха в тях. Помагат им десетки доброволци.

 

Багери, трактори и камиони помагат също на местните да избягат от водата. Имуществото им обаче остава под вода. Гневни от случилото се, хората в града искат да узнаят причините за нещастието им.

 

Чуха се обвинения, че бедствието е причинено от дигите покрай коритото на река Скът, които са насочили приливната вълна към града. Местните власти признаха, че направената корекция е дала „спорен резултат”. Според областният управител на Враца Венцислав Василев поройният дъжд е причинил наводнението.

 

По думите на комисар Иван Кирилов, директор на Областната дирекция на МВР – Враца, някои от жителите на застрашените квартали на Мизия отначало са отказвали да бъдат евакуирани, в опит да защитят имуществото си. 

 

Че малкият врачански град го очаква бедствие, стана ясно още вчера. По обед водите на река Скът започнаха да се покачват и да заливат близките улици. В ранния следобед вече бяха затворени две основни пътни артерии в града.

 

Драстичното показване на нивото на водата е започнало в 3 час тази нощ.

 

Подробности за водното бедствие ще научите от видеото.

 

Информация за близки, засегнати от наводнението в Мизия, може да се получи на тел. 0885317559