Плодът може да помогне за намаляване на натрупването на млечна киселина в кръвта

Забравете скъпите супер плодове като годжи бери, асаи и нар. Касисът съдържа достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да си съперничи с екзотичните си братовчеди, информира в. „Дейли експрес”, цитиран от БГНЕС.


Богат на витамини, касисът не само е вкусен, но може да стимулира както мозъка, така и тялото. Британското издание изброява шест причини да се наслаждаваме на лилавия плод.


Учени от факултета по биохимия и хранителна химия в университета в Турку, Финландия, сравнили диети с и без боровинкови продукти и как това влияе на метаболитния синдром.


Изследването установило, че хората, които редовно ядели боровинки, значително намалили нивата на ензима alanine aminotransferase (ALAT), който показва увреждане на черния дроб. В дългосрочен план това може да допринесе за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.


Плодът може да помогне за намаляване на натрупването на млечна киселина в кръвта, която причинява болки в мускулите по време на усилени упражнения. При неотдавнашно изследване на факултета по спортни науки в университета в Чичестър, Великобритания, бил изследван ефектът от стрит на прах касис върху триатлонците.


Според изследването касисът намалил натрупването на лактат по време на експерименти с каране на колело, което позволило на участниците да спортуват по-дълго време.


Богатият на антиоксиданти касис, съдържащ съставки, които прогонват умората, може да повиши бдителността и концентрацията. Неотдавнашно изследване в Нова Зеландия установи, че хората, които увеличили приема на касис, значително намалили психическата си умора. Затова учените препоръчаха вземането на екстракт от касис преди стресиращи умствени изпитания за запазване на прецизността.


Освен това касисът съдържа повече витамин С от портокала. Ежедневна доза витамин С намалява продължителността и остротата на настинките и грипа.


Подобно на червените боровинки, касисът съдържа веществото проантоциниадин, което спира бактерии да полепват по стените на уринарния трак, предпазвайки от възпаление. Освен това боровинковите продукти спират растежа на някои видове вредни бактерии в тялото.


Антоцианозидите, флавоноидни съединения в боровинките, касиса и редица други боровинкови продукти, са мощен антиоксидант. Те са в основата на вещество, наречено „rhodopsin”, пигмент във фоторецепторните клетки, които възприемат светлината, засилвайки нощното виждане.