Отводняването ще се случи след оттичане на водата

Още по темата

Отводняването на потопените къщи ще започне веднага след оттичане на водата. Това каза за Новините директорът на пожарната Николай Николов. Отводняване преди това може да причини срутване.

 

От тази вечер охраната на евакуираните къщи се поема от жандармерията. Екип на Нова успя да влезе в града, който още е отцепен.

 

Вече никой не се съмнява. Водата бавно се оттича. Хората в най-ниските части на Мизия тръпнат да видят какво е оцеляло изпод калните води. 

 

Мазето на семейство Борисови е наводнено. Компоти, ракия, олио - водата е заляла зимнината. В опасност е и къщата. Ако скоро тази вода не бъде изпомпана, основите ще се напоят и ще застрашат сградата.

 

В съседния двор попадаме на поредния герой. 120-килограмовото прасе Габи. Едва на 4 месеца, животното се е спасило като опитен плувец.

 

Само за денонощие нивото на водата е спаднало с около половин метър. Вероятно трябва да мине поне ден, докато тези къщи изплуват от водата. Едва след това ще видим и реалния мащаб на щетите.

 

Междувременно екипи на пожарната обикалят с лодки, за да огледат опасните сгради. А те падат една по една. При повечето от тях водата все още е над метър. А хората стоят по улиците и чакат. Някои от тях нямат дори дрехи. Всичко са оставили вкъщи в момента, в който водата е нахлула.