Над 390 са загинали, близо 2000 са ранени

Над 390 са вече жертвите на мощния трус в Югозападен Китай. Близо 2000 са ранени. Опитите на спасителните екипи да достигнат някои от засегнатите селища се затрудняват от свлачища и разрушени пътища. С природно бедствие се борят и в Калифорния, където наводнения оставиха хиляди хора откъснати от света.    

 

Гледани от въздуха, градовете, които засегна земетресението в Китай, изглеждат като бойно поле. Цели квартали са разрушени. Редица селища бяха затрупани от свлачища. Трусът е сринал над 12 000 къщи и е повредил сериозно поне още 30 000. Оцелелите разказват, че са имали съвсем малко време за реакция.

 

"При първия трус къщата се разлюля седем или девет пъти. Разбрахме, че е земетресение и избягахме навън. Къщата се срина секунди след като бяхме излезли”, разказа очевидец.
6000 войници бяха изпратени да помагат на гражданите. Премиерът Ли Къцян посети засегнатата провинция. Наложи му се да ходи няколко километра, за да достигне най-пострадалите райони.

 

Премиерът разпореди осем министри да се заемат лично със спасителните операции и даде на спасителите два самолета от гражданската авиация за превоз на провизии.