Масово възмущение пламна в социалните мрежи заради убития в Ловеч ягуар

Масово възмущение пламна в социалните мрежи заради убития ягуар, който вчера избяга от ловешкия зоопарк. Природозащитници се обявиха срещу крайните действия на ловците.

 

Ягуарът е опасно и рисково животно. Неслучайно го наричат „тихите убийци” на нощта. За всяко едно от близо 1400 животни в Софийския зоопарк, се взимат специални мерки за безопасност – свързани с поведението им, както и с възможните рискове, които крият.

 

Задача номер едно за всеки работник в зоопарка е да провери дали всяко животно е на място в клетката си. Всяка сутрин Петър оглежда зад решетките на хищните котки. За всяко животно има ясни правила къде и как да живее, за да е безопасно за посетителите. По норматив се определя големината на клетката и разстоянието ѝ от хората. А в някои паркове се поставят и електропастири, които пречат на животното да избяга.

 

Ако мерките обаче се окажат недостатъчни – идва екшън плана при бягство. „Първо се отцепва района, второ се извеждат гражданите, трето – издирва се животното и ръководителят на акцията избира методите”, коментира директорът на Софийския зоопарк д-р Иван Иванов.

 

В акцията се включват опитни ветеринари, които познават поведението на животните. „Най-безболезненият и малко стресиращ начин е да се използва т.нар. дистанционна анестезия – инжектиране на вещества упойващи със стрелички. Могат да се използват и тръбички. При по-едри животни, или на по-голямо разстояние – може с пистолети”, казва д-р Марина Иванова от Фондация „Четири лапи”.

 

Ако обаче животното е опасно за хората и екипът не може да приближи на по-малко от 2-3 метра се използват и по-мощни пушки. Можеше ли обаче изходът за Алонсо да бъде различен?

 

„В другите държави се прави от полицията и жандармерията – не просто от една ловна дружинка, която отива на сафари, особено в неделя, когато са ги вдигнали от масата”, категоричен е Явор Гечев.

 

В столичния зоопарк още помнят как преди години избягало цяло стадо бизони. Тогава в търсене на паша сред снега животните необезпокоявани от никого се разходили из зоопарка. За щастие за кратко.

 

При рискови ситуации обаче, когато животните са наистина са опасни избягали от клетките – освен ветеринарите в акциите могат да се включат служители на специални части – например от полиция, пожарна и дори военни. Така че наистина мащабни могат да бъдат акциите по залавянето на животни, избягали от клетките си.