Президентът представи новите министри и им възложи дългосрочни цели и задачи

Очаквано Георги Близнашки бе обявен е премиер през следващите два месеца и половина. Президентът представи днес и останалите 16 министри от служебното правителство. Четирима от тях ще бъдат и вицепремиери. Ресорите им - икономика, европари, социални въпроси и един вицепремиер, който ще отговаря за силовите министерства.

 

Накратко - кой влиза в кабинета:

 

Васил Щонов ще бъде министър на икономиката и енергетиката. Той идва от частния бизнес. Анестезиологът Мирослав Ненков поема здравеопазването. Той беше заместник-министър в предшиня служебен кабинет. Йордан Бакалов - добре познат като депутат от СДС, ще бъде вътрешен министър. Очаквано Румен Порожанов поема финансите.

 

Николина Ангелкова ще бъде министър на транспорта, а известният политолог Румяна Коларова - на образованието. Велизар Шаламанов ще бъде военен министър. Той беше заместник-министър в кабинета "Костов". Даниел Митов, кадър на ДСБ, а след това и на партията на Кунева, поема външните работи.

 

Мартин Иванов, бивш шеф на Архивите, ще бъде министър на културата, а седемкратната световна шампионка по шорттрек Евгения Раданова поема спорта. На финала още два ресора: земеделие - Васил Грудев, и околна среда - Светлана Жекова.

 

По-голямата част от министрите бяха известни няколко дни по-рано. Като че ли единствената изненада е, че няма министър на изборите, както се очакваше. И в кабинета има и министър с рекорд - участвал едновременно и на лятна и на зимна олимпиада - Евгения Раданова.

 

Най-очаквано като че ли беше името на премиера в този кабинет. Той всъщност е дългогодишен деец на БСП - в зората на демокрацията Георги Близнашки ръководеше софийската организация на Червените. Бил е и член на Висшия съвет на партията. Разривът му с БСП настъпи след номинирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Човекът, когото Плевнелиев избра за служебен премиер, всъщност искаше да бъде президент. През 2011-та Георги Близнашки беше номиниран за държавен глава, но тогава повечето му съпартийци предпочетоха да пратят срещу ГЕРБ Ивайло Калфин.

 

Не бяха толкова отдавна времената, когато другарят Георги Близнашки реанимираше Столетницата. Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС изведе много социалисти на площада. Излезе и Близнашки. Левицата пък го изключи за уронване на престижа. Застана зад несбъдналата се идея на държавния глава да се проведе референдум за това как да избираме.

 

Вече избран за премиер, Близнашки ще има една основна задача - предстоящите избори. Но не само. Той и министрите ще трябва да намерят начин да съкратят разходите си с 5%. Нещо което им завеща 42 НС в последния си работен ден, за да има пари за здраве. И да стабилизират държавата.

 

Според Мирослав Ненков, който от утре ще ръководи здравното министерство, не е ясно дали отпуснатите вчера 225 милиона лева за здраве ще са достатъчни, тепърва ще се проверява. Безспорно горещ картоф се падна и на Румен Порожанов, който от утре ще трябва да откзава като финансов министър.

 

Макар че служебното правителство ще управлява 2-3 месеца, президентът му начерта дългосрочни цели и задачи. „Икономически мерки, мерки за социална и здравна закрила, култура и спорт, политики в подкрепа върховенството на закона, вътрешния ред, сигурност и отбрана, за европейски диалог и коректно управление на парите от европейския съюз”, каза Плевнелиев.

 

Обещанието на държавния глава е, че служебното правителство няма да действа реваншистки, но ще каже истината и няма да скрие от българските граждани състоянието, в което се намира страната днес.

 

А истината щяла да излезе наяве след проверки – министерство по министерство, сектор по сектор, сделка по сделка. Още преди резултатите от проверките обаче, макар и завоалирано, прозвучаха критиките, и обвиненията, и заканите.

 

Главният упрек към вече бившите управляващи беше, че така и не актуализираха държавния бюджет, за да дадат „глътка въздух” на служебния кабинет и да застраховат държавата срещу криза.

 

Президентът даде да се разбере, че като че ли вече е наясно кое ще бъде следващото парламентарно мнозинство. „Ревизия на бюджета ще има,като служебното правителство ще я изготви и внесе в първите дни на 43-ото НС”, увери Росен Плевнелиев. Ще се ревизира и програмата на досегашното правителство за общините - така, че пари от проектите да се пренасочат към пострадалите от наводненията.

 

Всичко за новото служебно правителство гледайте във видеото.

 

Репортери: Калина Влайкова и Нели Тодорова