Около 45 000 души присъстваха на церемонията в Парка на мира в Хирошима близо до епицентъра на атаката

6-и август е обявен за Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие, Ден на Хирошима и Ден на милосърдието. Именно на този ден, но през 1945 г. е проведена военна операция. В ранните часове на деня американският бомбардировач B-29 "Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомната бомба "Малчугана".
 
На тазгодишния 6-и август Япония отбеляза 69-ата годишнина от атомната бомбардировка на Хирошима. Около 45 000 души присъстваха на церемонията в Парка на мира в Хирошима близо до епицентъра на атаката от '45-а, убила между 70 и 100 хиляди души. Хиляди други впоследствие умират от лъчева болест. Оцелелите до ден днешен страдат от заболявания, свързани с облъчването. По данни на правителството броят им в страната сега надвишава 201 000 души, предадоха БТА и ИТАР-ТАСС.
 
За първи път от 43 години по време на церемонията в Хирошима валеше валеше дъжд, но това не спря хилядите хора. Възпоменателната церемония започна с едноминутно мълчание, отброено с ударите на камбани. Минутата мълчание бе спазена в цялата страна.