Търсят се резерви в бюджета за плащанията за строители и общини

Служебното правителство не подготвя промяна на Споразумението за партньорство с Евросъюза. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие в коментар на медийни публикации.

Още по темата

 

„Много ми се иска и благодаря на г-жа Терзиева, че е оптимист за това, че имаме надежда да договорим 67 града. Проблемът е, че сме се съгласили да отпаднат от Споразумението и това със сигурност ще създаде по-големи трудности за договарянето им”, коментира служебният регионален министър Екатерина Захариева след церемонията по приемане на поста от министъра на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева, предаде БГНЕС.

 

„В Споразумението за партньорство отпадна цифрата 67 града. Но изрично записахме, че трябва да се използва полицентричният метод, защото, ако бяхме записали 67 града, възрази Европейската комисия, това означава, че сме предрешили. А всъщност самите преговори по оперативните програми предстоят и там вече, със съответните допълнителни изисквания от ЕК, трябва допълнително да се прави икономически анализ”, отбеляза от своя страна Терзиева.

 

По думите на новия регионален министър състоянието на бюджета е притеснително: „Факт е, че трябва да намерим пари. Това ще ми бъде топ приоритет и фокус и в регионалната програма, и в "Околна среда" – да намерим резерви в бюджета, за да не спираме строителния сезон”.

 

„Получавам сигнали от Камарата на строителите и там забавянията при разплащанията са много големи. Демотивирали сме строителите, демотивирали сме и общините със забавените разплащания. Така че, това ще ни бъде фокус на целия кабинет - да намерим резерви и от държавния бюджет, докато се възстановят плащанията, така че да не забавим изпълнението, още повече от риска за загуба на средства и за двете програми”, добави Екатерина Захариева.